18 Mart 2022 Cuma

ALMANYA BAŞBAKANI

 Almanya Başbakanı ile yaptığı görüşmede Erdoğan, hepimizin çok iyi bildiği beden dilini bir kez daha çok ustaca kullandı. Türkiye Cumhurbaşkanının Putin veya Trump ile yaptığı görüşmenin fotoğraflarını Scholz'unkilerle karşılaştırırsanız ne demek istediğimi hemen anlarsınız.

Bariz bir şekilde bacak bacak üstüne atmış ve Türk'e "Bakın onu nasıl dans ettirdim" demişti.
Ama biz zaten Merkel örneğinden biliyoruz ki Realpolitik'te demokrasinin hassasiyeti ertelenebilir. Merkel'e Erdoğan'ın baskıcı rejimini unutturan mülteci kriziydi ve Ukrayna krizi şimdi Scholz'a onu unutturuyor.

NATO üyesi Türkiye ile Rusya arasında bir yakınlaşma tehlikesi göz önüne alındığında, yeni Şansölye de eski Şansölye gibi Ankara'ya yaptığı ilk ziyarette Erdoğan'ı rahatsız edebilecek açıklamalardan kaçındı. "Güvenliğimizi savunmalıyız" cümlesini şu sözlerle bitirdi.
"basmış olmak. Ne yapacaksınız?” Scholz Merkel'i savundu ve mülteci anlaşmasını hatırlatmakla yetindi. Erdoğan, insan haklarının veya laikliğin Almanya'nın öncelikleri olmadığını görerek, Almanya şansölyesin den bir Türk-Alman üniversitesi açmasını istedi.

Elbette hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları da önemli..." Böylece bir kez daha "önce güvenlik" ilkesi öne çıktı. Basın toplantısında ARD muhabiri Oliver Mayer-Rüth, "Merkel, insan hakları ihlallerine göz yummakla suçlandı.

İslam ilahiyat fakültesi ile. Erdoğan, uluslararası krizlerin batılı müttefiklerini kendisine bağımlı hale getirmeye zorladığı için defalarca şanslı...   

Bağımlılık bazen mülteci akınından, bazen de Rus gemilerinin Boğazdan geçişin den, İslam ilahiyat fakültesi ile. Diğer zamanlarda enerji işbirliği veya NATO birliği nedeniyle. Bu hayati olayların yanında Türkiye'nin tutsaklar ülkesi olması, siyasi partilerin yasaklanması, basın özgürlüğünün bastırılması, tedrici kuruluş gibi gerçekler var.

Demokratik bir devletin sadece göz ardı edilebilecek küçük ayrıntıları. Ve otokratlar, müzakere ortaklarını susturan kozları sayesinde tam bir soğukkanlılıkla bacak bacak üstüne atarak poz verebilirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder