17 Mayıs 2022 Salı

Türkiye Aslında Yüzyıllardır Göçmenler Ülkesi

 

İran sınırından Türkiye’ye kaçak yollardan giren göçmenler, sık sık yaşadıkları trajik olaylarla gündeme geliyor. Bangladeş, Afganistan, Pakistan ve İran gibi ülkelerden gelen göçmenler, sınırdaki tüm önlemlere rağmen Türkiye’ye girebiliyor. Göçmenler Türkiye’ye girdikten sonra bazen araçlarla bazen de yürüyerek Diyarbakır’a kadar geliyor. Son yıllarda karayollarında yürüyen göçmenler sıkça görülmeye başlandı.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2020 yılında Türkiye’ye kaçak giriş yapan 122 bin 302 göçmen yakalandı. 2021 yılında ise 5 Mayıs itibarıyla bu sayının 36 bin 898 olduğu açıklandı. Özellikle İran sınırı, bir bölümüne duvar örülmesi, sınır karakollarının bulunması, insansız hava araçlarıyla 24 saat gözetlenmesine rağmen geçişler engellenemiyor.

Ve ne yazık ki kaçakçılıkla ilgili caydırıcı sebepler olmadığından insan kaçakçılığı bir sektör haline geldi.

Daha önce çok küçük çaplı kaçakçılık faaliyeti yapan insanlar bile bu alanın, risksiz ve cezasız bırakılmasını da gözeterek, bu alana kaymış durumda.. Sadece Türkiye'de değil İran, Afganistan, Pakistan gibi sınırlarda çalışan asker, polis ve diğer yetkili kişilerin bir kısmının da bu çarkın içerisinde olduğu, Göçmen kaçakçıları ile çalıştıkları, göz yumdukları söylenebilir.

 AKP dönemi olan toplam 21 yılda Türkiye adeta Ortadoğu yu kendine çekti. Burada kalan göçmenler, yaşadıkları ülkedeki gelenek görenek ve ananevi değerlerin de beraberinde getirdikleri için Türk toplumu tarafından kabul görmemekteler. Zaman zaman yüksek sesle veya Sosyal medyada istemediklerini belirten Türk toplumu AKP iktidarına ateş püskürüyor.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında yakalanan göçmenler arasında 50 bin 161 ile Afganlar ilk sırayı aldı. Afganistan’ı 17 bin 562 kişiyle Suriye, 13 bin 487 kişiyle de Pakistan izledi. Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerden gelenler olduğu söylense de, gerçekte ülkemizde 5000 göçmenin olduğu söyleniyor.

 

Rahat bir yaşam için ülkelerini terk eden Kaçak göçmenler Türkiye’yi Aslında transit geçiş için de  kullanıyor. Onların neredeyse tamamını ülkelerindeki ekonomik koşullar nedeniyle, daha iyi bir yaşam umudu ile yola çıkan ve yüzde 99’u Avrupa'nın herhangi bir bölgesinde ulaşmaya çalışan insanlar.

Geçekte Onların Türkiye'de iltica aramak gibi bir amaçları yok. Çünkü onlara göre Türkiye yaşanabilir bir ülke değil. Ülkemizde kalan Suriyeli Afganlı ve diğer göçmenlerin se mecburiyetten kaldığı vurgulanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder