30 Eylül 2016 Cuma

İSTİFA ETMEK ERDEMLİKTİR


Türkiye tarihinde belkide bir ilk yaşandı ; Yavuz hırsız Ev sahibini bastı.
Dört Bakan çocuğu yolsuzluk suçlamasıyla  göz altına alındı. Ortalık toza dumana karıştı,Bakanlar, çocuklarının göz altına alınmasını hazmedemeyip karşı atağa geçti ve Emniyet Genel Müdürleri ,Yardımcılarını hatta onların Emri üzerine, baskın yapan polisleri dahi Ya görevden aldı ,Yada Görev yerlerini değiştiridi. Gerekçe basitti, Amirlerinin haberi olmadan  bir üst düzey yetkilisine haber verilmeden yapılmıştı Operasyon,  oysa o Müdürlerin başarıya attıkları imza az değildi , göreve alınırken özenle seçilmişlerdi, O zamanlar'' benim polisim''di ''benim müdürüm''dü iş kendilerine dokununca görevi kötüye kullanmak oldu.
Adeta yer yerinden oynadı  AKP hükümeti koro halinde   ''bu bir komplo '' dediler
peki doğru olan neydi şöyle bir düşünecek olursak yani iğneyi kendimize batıracak olursak  biz ne yapardık ? sizi bilmem ama  ben istifa ederdim neden mi?
soruşturma  sağlıklı  yürütülsün çocuğumun suçluzluğu ortaya çıksın diye onurumu kurtarmak için istifa ederdim
suçsuz insan emniyet mensuplarına bulaşmaz, suçsuz insan sorusturmayı sükunetle beklemeyi bilir suçsuz insan  istifa edip  kenara çekilir
biz bunların örneklerini  önceden gördük  Deniz Baykal komploya kurban gittiğinde ,İstifa edip Sessizliğini korumuş ve montaj olduğu anlaşılan  Video görüntülerinin açıklanmasını yetkilere bırakmıştı bu kötü durumda hatırladığım ilk istifaydı
“İstifa” demokrasinin yazılı olmayan en değerli kurallarından biridir.
Bir politikacı ya da yönetici hakkında toplum değerlerine aykırı davrandığına ilişkin iddialar varsa istifa eder.

Bir seçimde başarılı olamayan lider, yenilen pehlivan güreşe doymaz örneği davranmaz; iki sözcüklü bir dilekçe verir: İstifa ediyorum…

Bir siyasetçi, atadığı bürokratların başarısızlıklarının bedelini istifa ederek öderse en onurlu demokrasi eylemlerden birini gerçekleştirmiş olur.

Siyasal gücünü baskı aracı olarak kullanmaya kalkışan politikacı, kamuoyunun tepkisini görmezden gelip yoluna devam edemez, istifa eder.

Çünkü "İstifa", demokrasiyi içselleştirmiş toplumların en değerli araçlarından biridir.

Dün bakan oğulları göz altına alınınca küçük bir internet araştırması yaptım. İşte ağa takılanlar:

• Kızını tıp fakültesine sokabilmek için önce yasayı değiştirmeye çalışan, sonra da eğitim bakanı kanalıyla torpil yaptıran Portekiz Dışişleri Bakanı Antonio Martins da Cruz olay ortaya çıkınca bakanlıktan ve partisinden istifa etti. Bir hafta sonra da torpil yapan Yüksek Eğitim Bakanı Lynce, parti¬sinin ve kamuoyunun sert eleştirilerine dayanamayarak istifa etti (10.10.2003).

• Japonya’da, aralarında huzurevleri ve okulların da bulunduğu pek çok kuruluşa, Çin ve Vietnam’dan ithal edilen ilaçlı ve küflü pirinç gönderildiği ortaya çıkınca, Tarım Bakanı Seyçi Ota istifa etti (21 Eylül 2008).

• "Japonlar yabancıları sevmez!.. Burası etnik bakımdan homojen ve fazlasıyla içe dönük bir ülke!.." diyen Ulaştırma: ve Turizm Bakanı Nakayama kamuoyu baskısına dayanarak istifa etti ( 29.09.2008).

• Schiphol Havaalanı`nda 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangında hükümetin hatalı olduğu sonucuna varılmasının ardından İmar, İskan ve Çevre Bakanı Sybilla Dekker, Adalet Bakanı Piet Hein Donner ve Haarlemmeer Belediye Başkanı Fons Hertog kendilerini siyasal açıdan sorumlu tuttukları için görevi bıraktıklarını dile getirdiler (21.09.2006).

• Hollanda’da 22 Kasım 2006'da yapılan erken genel seçimler sonrası kurulan koalisyon hükümetinde İskan, Semtler ve Uyum Bakanlığı görevine getirilen Ella Vogelaar, suç işleyen Antili gençler için bir data bank oluşturulması kararına tepki göstererek istifa etti( 15.11.2008).

• Kanada Dışişleri Bakanı Maxime Bernier, gizli belgeleri güvenli olmayan yere bıraktığı için istifa etti (27.05.2008). • Karikatürlü ( Hz. Muhammed’le ilgili ) tşört giyerek tepki toplayan Reform Bakanı Roberto Calderolli, dün istifasını Başbakan Berluscaoni’ye sundu (18.02.2006).

• İtalya Adalet Bakanı Clemente Mastella, eşi hakkında savcılık makamınca tutuklama emri çıkarılması üzerine, görevinden istifa etmeyi kararlaştırdığını açıkladı (17 Ocak 2008).

• Sırbistan-Karadağ’da meydana gelen ve 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasının sorumluluğunu üzerine alan ulaştırma bakanı istifa etti (25.01.2005).

• Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsnü, Kahire’nin güneyindeki Devlet Tiyatrosu’nda çıkan ve 42 kişinin öldüğü yangının ardından istifa etti (18.09.2005).

• Kuveyt`in ilk kadın bakanı olarak tarihe geçen Masuma El-Mübarek, 2 kişinin öldüğü hastane yangınının ardından istifa kararı aldı (25.08.2007).

• Buenos Aires- Arjantin`de, makamının tuvaletinde bir çanta içinde 64 bin dolar tutarında para bulunan Ekonomi Bakanı Felisa Miceli istifa etti (17. 07.2007).

• Alman Yeşiller Partisi sözcüsü Türk asıllı Cem Özdemir, hakkında çıkan yolsuzluk (devlet işleri için yapılan uçak gezilerinde toplanan bonusları özel gezilere kullanmak ve bir bankacıdan ucuz kredi sağlamak...) iddiaları nedeniyle istifa etti (26 Temmuz 2002).

Liste böyle uzayıp gidiyor.

Ya bizde?

İçişleri Bakanın oğlu gözaltına alınıyor. Bakan, istifa edeceğine 5 emniyet Müdürünü görevden alıyor...

Hükümetin başı "istifa" diyeceğine "sandık" diyor.

Eh, körlerin sağırların birbirini ağırladığı bir demokraside istifa kültürünün olmamasından daha doğal ne olabilir ki!

Sevsinler bu demokrasiyi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder